Articol publicat in luju.ro CLICK AICI

Politie politica in toata splendoarea: avocatul Razvan Doseanu si clientul sau, fostul sef al CJ Bihor Alexandru Kiss, au fost supravegheati de DNA in timp ce se judeca fix dosarul in care DNA il trimisese in judecata chiar pe Kiss. Confidentialitatea client-avocat a fost calcata in picioare. Pe acelasi mandat au fost bagati sub supraveghere judecatorul Levente Antik si sotia acestuia Cristina Antik. Subiectii au fost filati inclusiv in spatiile private

Caz scandalos la Oradea. DNA a calcat in picioare in mod grosolan confidentialitatea client-avocat si secretul profesional.Cunoscutul avocat Razvan Doseanu (foto 1) si clientul sau, fostul presedinte al Consiliului Judetean Bihor Alexandru Kiss, au fost pusi sub supraveghere de DNA chiar in timp ce se judeca dosarul in care Kiss fusese trimis in judecata de catre acelasi parchet anticoruptieLa pachet cu cei doi, au fost pusi sub monitorizare inclusiv judecatorul Antik Levente Farcas (foto 2) de la Curtea de Apel Oradea si sotia acestuia, Cristina AntikInadmisibil, toti subiectii au fost filati inclusiv in spatiile private, ceea ce inseamna ca DNA a plantat microfoane si camere video nu doar in birourile avocatului Doseanu, judecatorului Antik si sefului CJ Bihor Oradea, dar si in locuintele acestora, de ce nu poate chiar in dormitoare sau in bai, asa cum s-a intamplat in cazul lui Toni Grebla.

Sunt acte evidente de politie politica, in opinia noastra, care in mod normal ar trebui sa atraga cel putin excluderea din magistratura a procurorilor DNA care au conceput aceasta ticalosie, daca nu chiar si anchetarea lor penala. Toate aceste nenorociri au iesit la iveala vineri, 23 noiembrie 2018, cand avocatul Razvan Doseanu, coordonator al Societatii profesionale de avocati Doseanu & Asociatii, a primit acasa din partea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie ordonanta de clasare din dosarul in care fusese declansata urmarirea penala in rem pentru luare de mita, complicitate la luare de mita, dare de mita si spalare de bani. Un dosar despre care Razvan Doseanu habar nu a avut.

Odata cu primirea ordonantei de clasare, avocatul a putut afla pentru prima data ca a facut obiectul unei supravegheri din partea DNA, fiind monitorizat si filat timp de 60 de zile, intr-un dosar tinut la DNA timp de trei ani. Atat fata de el, cat si fata de clientul sau Alexandru Kiss, judecatorul Levente Antik de la CA Oradea si sotia acestuia Cristina Levente au fost dispuse urmatoarele masuri:

-interceptarea comunicatiilor;

-localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice;

-supravegherea video, audio sau prin fotografiere, pe momente operative;

-supravegherea audio-video, in mediul ambiental;

-patrunderea in spatiul privat pentru activarea/dezactivarea mijloacelor tehnice.

Axa Bucuresti-Oradea

Masurile au fost aprobate de Curtea de Apel Bucuresti in 4 februarie 2016 pentru 30 de zile, fiind prelungite apoi pentru alte 30 de zile in 4 martie 2016. Filarea si supravegherea a fost ceruta de DNA – Structura centrala, pentru ca ulterior dosarul sa fie declinat la DNA Oradea. In ceea ce priveste acest aspect, in opinia noastra nu avem de-a face decat cu o smecherie. Si anume, credem ca de fapt masurile de supraveghere au fost cerute de DNA Oradea, dar prin intermediul DNA Central, astfel incat sa nu “respire” cumva vreo informatie despre operatiunea de politie politica, in timp ce, repetam, avocatul Doseanu si clientul sau Alexandru Kiss erau interceptati de DNA chiar in timp ce se judeca dosarul in care parchetul anticoruptie il trimisese in judecata pe Alexandru Kiss cu un an inainte, in 2015.

Sesizare din oficiu, clasare pe „fapta nu exista”

In ceea ce priveste dosarul, acesta a fost inceput in februarie 2016, dupa o sesizare din oficiu a DNA in legatura cu pretinsa comitere a unor infractiuni de coruptie de catre judecatorul Levente Antik, sotia acestuia Cristina Antik, fostul presedinte al CJ Bihor Alexandru Kiss si avocatul Razvan Doseanu. DNA a sustinut ca, vezi Doamne, in iunie 2015, deci cu cateva luni inainte, judecatorul Antik ar fi primit de la Alexandru Kiss suma de 50.000 de euro pentru a admite o contestatie impotriva masurii controlului judiciar. Banii, aratau alegatiile DNA, i-ar fi fost dati judecatorului de catre avocatul Razvan Doseanu prin intemediul sotiei magistratului, Cristina Antik, fiind disimulati in onorariul avocatial. Ca sa dea greutate asa-ziselor acuzatii, DNA preciza ca judecatorul intr-adevar, tot in iunie 2015, a admis contestatia formulata de Kiss.

Oricum, in final s-a stabilit ca toata constructia DNA a fost doar o fabulatie. Drept urmare, procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (unde a ajuns dosarul ca urmare a modificarii Legilor Justitiei), a dispus in 5 noiembrie 2018 achitare in temeiul art. 16 alin 1 lit. a) din Codul de procedura penala – “fapta nu exista”. Iar motivarea este una crancena pentru DNA, procurorul Iasinovschi aratand ca:

Din probele administrate in prezenta cauza, s-a stabilit cu certitudine ca nu exista indicii cu privire la comiterea infractiunilor”.

DNA a aflat strategia avocatului Doseanu pentru apararea lui Kiss. Santaj la judecator?

Deci sa recapitulam:

-in iunie 2015, DNA il trimite in judecata pe Alexandru Kiss;

-in februarie 2016, DNA-Structura Centrala se sesizeaza din oficiu fata de judecatorul Levente Antik, sotia acestuia Cristina Antik, Alexandru Kiss si avocatul Razvan Doseanu, pentru inchipuite fapte din iunie 2015;

-in februarie 2016, DNA obtine de la Curtea de Apel Bucuresti supravegherea pentru 60 de zile, inclusiv in spatii private, a judecatorului, a sotiei acestuia, a avocatului Doseanu si a clientului sau Alexandru Kiss;

-dupa finalizarea masurilor de supraveghere, dosarul este trimis de la DNA-Structura Centrala la DNA Oradea;

-aici, dosarul zace timp de trei ani;

-in noiembrie 2018, cauza este inchisa, pe motiv ca fapta nu exista, de catre noua Sectie de investigare a infractiunilor din Justitie, care conform legii preluase dosarul de la DNA.

Si atunci, ce s-a urmarit prin aceasta operatiune ampla de politie politica? In opinia noastra, nu avem de-a face decat cu o actiune prin care DNA a aflat intreaga strategie pusa la cale de avocatul Razvan Doseanu si Alexandru Kiss, in dosarul in care acesta se judeca pentru pretinse fapte de coruptie de care il acuza DNA.

Mai mult, prin aceste masuri de surpaveghere, cu microfoane si camere video plantate in spatii private, deci inclusiv in biroul lui Razvan Doseanu, DNA a putut afla toate stragiile avocatului si toate discutiile putate de acesta cu clientii sai, unii dintre ei inculpati in dosare ale DNA. Asadar, un nou atentat comis de DNA la secretul profesional.

Sa mai spunem ca prin aceleasi actiuni de supraveghere s-a sperat si prinderea lui Doseanu cu ceva compromitator, stiut fiind ca acesta nu este deloc un avocat pe placul DNA, care a incurcat multe ploi ale parchetuluiIar daca avocatul Doseanu ar fi comis cea mai mica infractiune, cu siguranta ca era saltat, mai ales ca toate acestea se intamplau in anii de glorie ai DNA, in care arestarile erau la ordinea zilei.

In ceea ce priveste supravegherea judecatorului Levente Antik si a sotiei acestuia, ne intrebam daca nu cumva prin aceasta metoda s-a incercat santajarea magistratului. De aceea, este important de stiut daca judecatorul (care a intrat in numeroase dosare DNA si care, din cate stim, este si judecator care la randul sau elibereaza mandate de supraveghere) a avut stiinta despre monitorizarea la care este supus. Mai precis, este important de stiut daca i-a fost transmisa aceasta informatie cu scopul de a avea o atitudine favorabila fata de DNA. Nu acuzam, ci doar intrebam.

Pe de alta parte, interesant este ca judecatorul Levente Antik, supravegheat la comun cu Alexandru Kiss si avocatul acestuia Razvan Doseanu, este judecatorul care in prezent judeca dosarul lui Alexandru Kiss, aflat in faza de apel.

In final, sa precizam ca avocatul Razvan Doseanu urmeaza sa faca plangere penala pentru a se verifica sesizarea din oficiu a DNA, alaturi de solicitarea de punere sub supraveghere si tinerea dosarului in nelucrare timp de mai bine de trei ani.