Razvan Doseanu este unul dintre cei mai renumiti avocati specializati in Drept Penal din cadrul Baroului Bihor. Pentru avocatul Doseanu, avocatura este cea mai dinamica profesie, iar domeniul dreptului penal ofera cele mai mari satisfactii, dar si cele mai mari dezamagiri.

“E vorba de libertatea persoanei. Daca se da o sentinta gresita si un om pierde o casa, de exemplu, acest lucru poate fi corectat, dar arestarea sau condamnarea pe nedrept a unei personae poate avea consecinte foarte grave, care in nici un caz nu pot fi remediate. Sigur, se pot obtine anumite despagubiri ulterior, dar asta nu ajuta la nimic”, a explica Doseanu importantei pe care o are avocatul specializat in Drept Penal.

Tanarul avocat sustine ca munca si seriozitatea sunt cele care asigura succesul in acest domeniu. ,,Nu cred ca exista o reteta a succesului in avocatura, insa consider ca o eventuala formula ar fi de 98 la suta,  unu la suta inteligenta si unu la suta inspiratie de moment”, este de parere avocatul oradean.

Avocatul Razvan Doseanu a intrat in sistem in anul 2001, in urma mai multor examene dificile pe care le-a sustinut la Bucuresti. ,,in anul 2000 erau doua variante de a deveni avocat: – cel putin in cadrul Baroului Bihor: fie trebuia sa ai un parinte avocat , fie sa sustii mai multe examene la Bucuresti . Eu nu m-am aflat in prima situatie, asa ca am intrat in avocatura, in urma unor examene de admitere sustinute, la sfarsitul anului 2000, la Bucuresti (trei probe orale eliminatorii – drept procesual penal , drept procesual civil si organizarea profesiei de avocat, plus sase probe scrise – drept civil , drept penal , drept procesual penal , drept procesual civil , drept comercial , dreptul familiei si organizarea profesiei de avocat). Am ales avocatura pentru ca mi s-a parut ca e cea mai dinamica profesie pe care puteam sa o aleg din variantele pe care le aveam la dispozitie dupa absolvirea facultatii de drept ( jurist , notar , judecator, procuror )”, a mai spus avocatul Doseanu.

Chiar daca la inceput de la zero, fara sa fii avut vreo ruda sau vreo cunostinta care sa-l sustina in acest domeniu, Razvan Doseanu si-a castigat repede renumele. Pentru ca – in opinia sa, in acest domeniu, in care concurenta este foarte mare, notorietatea este foarte importanta. ,,Am intrat in avocatura in 2001. O perioada buna de timp am asigurat doar asistenta ca avocat din oficiu. In acea perioada, sumele de bani achitate pentru asistenta juridica din oficiu erau mult mai mici ca astazi si se achitau cu mare intarziere. Ulterior, in unele cauze in care fusesem desemnat initial din oficiu, am devenit aparator ales. Am obtinut solutii bune si mai departe recomandarile au mers de la client la client”, isi aminteste specialistul in Drept Penal.

Dosar celebru de malparaxis

Seriozitatea si profesionalismul cu care si-a tratat cauzele si clientii l-au adus pe avocatul Doseanu in topul celor mai cautati avocati din Bihor. In cei 11 ani de activitate, acesta a reusit sa-si construiasca un portofoliu diversificat de clienti. Doseanu a avut si are procese din diverse domenii: drept civil, administrativ, al familiei, comercial, dreptul muncii, insa, cel mai mult, s-a focusat pe Dreptul Penal. Cazul pacientei Marcela Gruie, decedata la Spitalul din Beius, in care Doseanu a obtinut condamnarea a doi medici pentru malpraxis, precum si despagubiri pentru familia acesteia de 150.000 de euro, a fost unul dintre dosarele care l-au propulsat pe tanarul avocat pe piata avocatiala din Bihor. ,,Este cel mai mare dosar de malparaxis din judetul Bihor si unul dintre putinele dosare din tara in care s-a obtinut o astfel de solutie”, a declarat Doseanu.

Acum, dupa modelul societatilor europene de avocatura, Doseanu a deschis doua departamente specilizate pe malpraxis si asistenta a victimelor accidentelor rutiere pentru obtinerea de daune morale si materiale. ,, Incercam sa implementam modul de lucru al firmelor de avocatura din Europa, unde majoritatea unor astfel de cauze nu ajung in instanta , ci sunt incheiate tranzactii intre persoana vinovata, victima si societatea de asigurari”, a precizat avocatul Doseanu.

Purtare abuziva si acuzatii de coruptie

Alte doua cazuri celebre au contribuit la cresterea renumelui avocatului Doseanu: unul al comisarului-sef de politie Alexandru Roxin, trimis in judecata in doua dosare de purtare abuziva, iar celalalt al lui Marcel Barbut, patronul Adeplast Romania, trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie. ,,Dupa ce a fost achitat atat de Curtile de Apel Craiova si Alba, unde au fost stramutate dosarele, cat si de inalta Curte de Casatie si Justitie, comisarul Alexandru Roxin a fost repus in functie dupa finalizarea proceselor. in plus, am obtinut plata sumelor de bani de care nu a beneficiat pe perioada suspendarii si daune. in cazul domnului Marcel Barbut, trimis in judecata de DNA, am obtinut achitarea, atat in prima instanta, cat si in apel. Recursul urmeaza sa se judece la inalta Curte de Casatie si Justitie. Desi in cauza a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale, am solicitat continuarea procesului penal si am dovedit nevinovatia clientului”, a relatat Doseanu.

A obtinut achitarea unui inculpat acuzat de omor

Un alt dosar important, poate unul dintre cele mai spectaculoase, din cariera avocatului Doseanu este cel al clientului Oros Nicolae Dorin, acuzat anul trecut de omor, talharie si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. ,,Clientul meu este acuzat ca ar fi impuscat un taximetrist , in autoturismul victimei gasindu-se amprenta sa si ADN-ul sau . A fost arestat un an de zile, apoi achitat in prima instanta, achitat in apel, iar in recurs, inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Oradea , desi si la instanta suprema a existat opinii separate de achitare. Am reusit sa dovedim prezenta sa in autoturismul victimei, cu o zi inainte de crima, prin verificarea unei comenzi la firma de taximetrie, onorata de victima, localizarea telefonului inculpatului, o inregistrare de la o camera de supraveghere a unei banci de pe traseul indicat de catre inculpat, dar si prin alte probe. in prezent dosarul se afla la Curtea de Apel Oradea pentru rejudecarea apelului, a explicat avocatul.

Principiul “egalitatii armelor”, incalcat in Romania

in relatia client-avocat cel mai important este – in opinia lui Doseanu, sa nu-ti minti clientul si sa-i spui si ce nu ii place sa auda, sa ii prezinti si varianta optimista de finalizare a cauzei, dar si pe pesimista’’,,Cea mai mare greseala pe care o poate face clientul este sa nu prezinte avocatului situatia sa reala. Se face o strategie de aparare care la un moment dat poate fi compromisa datorita unei stari de fapt nereale avuta in vedere”, a opinat Razvan Doseanu. In privinta relatiei avocatilor cu institutiile implicate in litigiile penale, Doseanu a declarat: ,,de multe ori suntem pe pozitii diametral opuse in situatia in care aparam persoane acuzate de savarsirea unor infractiuni, iar institutiile statului reprezinta acuzarea, dar cred ca acel principiu al <<egalitatii armelor>>, prevazut de CEDO inca este departe de a fi aplicat asa cum trebuie in Romania, apararea situandu-se, de multe ori, pe o pozitie de inferioritate fata de acuzare”, a mai completat avocatul.

Intrebat cum crede ca va evolua activitatea avocatului din perspectiva modificarilor intreprinse la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, avocatul Doseanu a afirmat este de parere ca ,,drepturile partilor in cadrul procesului penal si, implicit cele ale aparatorului, ar trebui sa fie mai numeroase si mai clar stabilite, iar intrarea in vigoare a noilor coduri ar trebui sa asigure o celeritate mai mare proceselor penale si sa ofere alternative masurilor preventive si pedepselor actuale”.

Articol publicat pe: www.avocatura.com