Articol publicat in Bihon.ro CLICK AICI

În data de 16 ianuarie 2019 , Curtea Constituțională a României a constatat existența unui conflict juridic de natură Constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parlamentul României, pe de-o parte și Înalta Curte de Casație și Justiție și celelate instanțe judecătorești, pe de altă parte, generat atât de încheierea 

Protocolului nr. 00750 din 4 februarie 2009 între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, cât și de încheierea între aceleași părți a Protocolului nr. 09472 din 8 decembrie 2016 ( cu privire la art. 6 alin. 1 , art. 7 alin.1 și art. 9 ).
Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești , precum și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și unitățile subordonate – vor verifica în cauzele pendinte ( toate cauzele nesoluționate, aflate în faza de urmărire penală , cameră preliminară , primă instanță sau apel ) în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală și vor dispune măsurile legale corespunzătoare.

Potrivit articolului 281 alin. 1 lit. b Cod procedură penală , coroborat cu decizia 308/2017 a Curții Constituționale a României , nerespectarea dispozițiilor privind competența în faza de urmărire penală sunt sancționate cu nulitatea absolută.

În concluzie se impune verificarea în toate dosarele de urmarire penală dacă a existat o cooperare între parchete și SRI în baza acestor protocoale , prin emiterea de adrese atat la unitatea de parchet care a efectuat sau efectuează urmărirea penală, cât și la SRI.

În ipoteza în care este confirmată o astfel de cooperare în baza acestor Protocoale , probele obținute sunt nelegale și trebuie sa fie excluse din dosare.