În cazul infracțiunilor de evaziune fiscală , în majoritatea dosarelor penale se reține atât vinovăția persoanei fizice ( administratorul societății ) , cât și răspunderea persoanei juridice , respectiv a societății comerciale în cauză.

Considerăm o astfel de abordare ca fiind greșită în condițiile în care persoana fizică responsabilă de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală ar trebui să fie singura care să răspundă.

Atâta timp cât o societate comercială are o activitate economică desfășurată în mod legal pe o anumită perioadă de timp și nu a fost înființată în scopul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală , antrenarea răspunderii penale a persoanei juridice este categoric greșită.

Exemplificativ , dacă în cadrul unei societăți comerciale pe parcursul derulării activității economice sunt înregistrate în mod izolat, în contabilitate facturi fictive ( care atestă plata unor servicii sau achiziții de mărfuri nereale ) , nu ar trebui să fie trasă la răspundere penală și societatea comercială ca persoană juridică alături de persoana fizică vinovată.

Articol publicat in Bihon.ro